Skupimy się tym razem na słodkiej stronie świąt. Sprawdźcie nasz przepis na puszysty sernik z malinową konfiturą.
Składniki na masę:
Składniki na spód:
  • ok. 100 g masła
  • tabliczka czekolady (najlepiej gorzkiej min. 70% )
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka

Przygotowanie:

  1. Zaczynami od przygotowania czekoladowego spodu do sernika. W małym rondelku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i podgrzewamy całość do momentu uzyskania jednolitej masy. To bardzo ważne, by w trakcie podgrzewania składniki dobrze się ze sobą połączyły. Dzięki temu spód będzie jednolity i bez grudek.
  2. Gdy masa będzie jednolita, ściągamy rondelek z ognia i dodajemy do składników 3/4 szklanki cukru, jednocześnie mieszając. Odstawiamy słodką masę na kilka minut, aż przestygnie.
  3. Gdy masa zrobi się chłodna i zgęstnieje, przelewamy ją do dużej miski miksera, następnie dodajemy jajka i miksujemy ok. minuty na wolnych obrotach.
  4. Następnie dodajemy mąkę oraz chłodne mleko i ponownie miksujemy na wolnych obrotach, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
  5. Przygotowaną masę przelewamy do tortownicy o średnicy około 24 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 20 minut.
  6. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy, aby przestygło.
  7. Teraz masa sernikowa – do dużej miski przekładamy twaróg, jajka, cukier, dodajemy 3 łyżki mąki ziemniaczanej.
  8. Składniki miksujemy na wolnych obrotach mikserem. Po tym czasie wykładamy masę sernikową na przygotowany spód czekoladowy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C przez godzinę.
  9. Po tym czasie wyciągamy sernik z piekarnika, odstawiamy do ostudzenia, a gdy już będzie całkowicie chłodny wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby zgęstniał.
  10. Gdy masa sernika będzie stabilna, smarujemy górę Ekologiczną Konfiturą Malinową.

Smacznego!

 

Sprawdź przepis na Kruche ciasto z malinami.