Szukasz pomysłu na wegetariański lunch? Nasza wege micha to znakomity sposób na kompletny i zdrowy posiłek, który zabierzesz ze sobą do pracy. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka minut! Sprawdź nasz przepis na zdrowy i wegetariański lunch!
Składniki:
- Jajko
- Kilka świeżych pomidorków koktajlowych
- Pomidory suszone Devaldano
- Pół szklanki kaszy kuskus
- Pieczarki krojone Devaldano
- Świeży szpinak lub jarmuż
- Garść rzodkiewek i orzechów np. ziemnych lub włoskich
- Przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili, świeża pietruszka lub kolendra.
- Rada: zajrzyj do lodówki i wykorzystaj warzywa, które masz! Pamiętaj o zasadach NO WASTE w kuchni – nie wyrzucaj jedzenia.
Przygotowanie:
Krok 1: Przygotuj kaszę kuskus wg. instrukcji na opakowaniu.
Krok 2: Pieczarki odcedź i podsmaż na rozgrzanej patelni przez ok. 8 min. np. na maśle.
Krok 3: Pomidorki koktajlowe podsmaż, aż lekko się zarumienią – dzięki temu uwalni się z nich aromt.
Krok 4: Do zrobienia jajek potrzebujesz foremek w wybranym kształcie. Oddziel żółtko od białka, następnie żółtko wlej do mniejszej foremki, smaż na małym ogniu pod przykryciem, przez ok. 5 min. Wyjmij żółtko z foremki, ułóż na środku dużej foremki. Ostrożnie wlej białko. Smaż przez ok. 8 min. pod przykryciem.
Krok 5: Dodaj na patelnię maslo i wrzuć liście szpinaku – zeszklij.
Krok 6: Na spód miski lub pojemnika, w którym szykujesz lunch, wyłóż przygotowaną kaszę kuskus.
Krok 7: Dodaj pomidory suszone, a dalej pomidorki koktajlowe, szpinak, pieczarki, pokrojoną rzodkiewkę. Na wierzch ułóż jajko. Posyp solą, płatkami chili i rozmarynem.
Więcej pomysłów na proste dania wegetariańskie?
Sprawdź nasz przepis na Aromatyczne risotto z suszonymi grzybami