Cebula to stały bywalec polskich przepisów. Warto jednak wiedzieć, że poza wspaniałym smakiem, ma ona istotny wpływ na nasze zdrowie. Pod złotą łuską znajdziemy bowiem cały szereg antyoksydantów, a także związki siarki. Spróbujcie naszego przepisu na zupę cebulową z suszonymi maślakami!  

To danie jest: #VEGAN

Składniki: 

  • 12 g suszonych maślaków (pamiętaj o gotowaniu w idei #NoWaste – nie marnuj jedzenia, wykorzystaj, co masz)
  • 1,5 szklanki wrzątku
  • ok. 500 g cebuli
  • 1,5 łyżki oleju/masła kokosowego
  • Kilka łyżek oliwy
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 120 ml białego wytrwanego wina – opcjonalnie
  • 1 litr warzywnego bulionu
  • Kilka kromek chleba żytniego lub innego pieczywa

Przygotowanie: 

  • Grzyby zalej gorącą wodą i odstaw, aż nasiąkną. Nie wylewaj zalewy, która powstaje w wyniku moczenia suszonych maślaków! Jest ona wartościowym nośnikiem smaku, który wykorzystasz.
  • W czasie moczenia grzybów przygotuj cebulę – obierz ją z łuski i drobno pokrój w paski.
  • Do dużego rondla dodaj 2 łyżki masła kokosowego oraz 3 łyżki oliwy. Jeśli naczynie jest duże, zwiększ porcje.
  • Dodaj posiekaną cebulę i smaż całość na średnim ogniu przez ok. 15 minut. Pamiętaj, by stale mieszać składniki na patelni, w innym wypadku cebula się przypali.
  • Do skarmelizowanej cebuli dodaj suszone zioła, następnie dolej białe wino, dokładnie zamieszaj i gotuj wszystko przez kilka minut.
  • Po tym czasie dolej bulion warzywny, dorzuć grzyby oraz zalewę, która powstała w trakcie moczenia grzybów. Całość gotuj przez 30 minut.
  • Przypraw wywar solą i pieprzem, a jeśli jest mało aromatyczny, dodaj więcej suszonych ziół.
  • Na koniec przed podaniem ,na dużej patelni lub w piekarniku, podgrzej grube kromki żytniego chleba np. posypany wegańskim serem!

Smacznego!

Sprawdź również przepis na Ostrą zupę meksykańską