Cebula to stały bywalec polskich przepisów. Warto jednak wiedzieć, że poza wspaniałym smakiem, ma ona istotny wpływ na nasze zdrowie. Pod złotą łuską znajdziemy bowiem cały szereg antyoksydantów, a także związki siarki. Spróbujcie naszego przepisu na zupę cebulową z suszonymi maślakami!
To danie jest: #VEGAN
Składniki:
- 12 g suszonych maślaków (pamiętaj o gotowaniu w idei #NoWaste – nie marnuj jedzenia, wykorzystaj, co masz)
- 1,5 szklanki wrzątku
- ok. 500 g cebuli
- 1,5 łyżki oleju/masła kokosowego
- Kilka łyżek oliwy
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 120 ml białego wytrwanego wina – opcjonalnie
- 1 litr warzywnego bulionu
- Kilka kromek chleba żytniego lub innego pieczywa
Przygotowanie:
- Grzyby zalej gorącą wodą i odstaw, aż nasiąkną. Nie wylewaj zalewy, która powstaje w wyniku moczenia suszonych maślaków! Jest ona wartościowym nośnikiem smaku, który wykorzystasz.
- W czasie moczenia grzybów przygotuj cebulę – obierz ją z łuski i drobno pokrój w paski.
- Do dużego rondla dodaj 2 łyżki masła kokosowego oraz 3 łyżki oliwy. Jeśli naczynie jest duże, zwiększ porcje.
- Dodaj posiekaną cebulę i smaż całość na średnim ogniu przez ok. 15 minut. Pamiętaj, by stale mieszać składniki na patelni, w innym wypadku cebula się przypali.
- Do skarmelizowanej cebuli dodaj suszone zioła, następnie dolej białe wino, dokładnie zamieszaj i gotuj wszystko przez kilka minut.
- Po tym czasie dolej bulion warzywny, dorzuć grzyby oraz zalewę, która powstała w trakcie moczenia grzybów. Całość gotuj przez 30 minut.
- Przypraw wywar solą i pieprzem, a jeśli jest mało aromatyczny, dodaj więcej suszonych ziół.
- Na koniec przed podaniem ,na dużej patelni lub w piekarniku, podgrzej grube kromki żytniego chleba np. posypany wegańskim serem!
Smacznego!
Sprawdź również przepis na Ostrą zupę meksykańską