Ciasto marchewkowe z aromatycznym kremem z riccoty i konfitury porzeczkowej. Obłędnie dobre i pyszne połączenia, nie tylko dla fanów ciasta marchewkowego. Idealne do świątecznej kawy z rodziną.
Składniki:
- 400 g tartej na grubych oczkach marchewki
- 250 g mąki
- 5 jajek
- 1 duże jabłko
- 200 g cukru
- 200 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki soli
- ekstrakt z wanilii
- 200 g ricotty
- konfitura porzeczkowa bez cukry Devaldano
- 150 g masła w temp. pokojowej
- 100 g cukru pudru
Dekoracja:
- 100 g białej czekolady
- granat
Przygotowanie:
1. Suche składniki wsypujemy do miski i łączymy ze sobą. To samo robimy z mokrymi składnikami (trzeba pamiętać o odciśnięciu nadmiar soku z marchewki). Całość mieszamy.
2. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 40 minut w 175 stopniach.
3. Następnie miksujemy ricottę, dodajemy stopniowo masło, ekstrakt z wanilii i cukier. Na koniec mieszamy masę z konfiturą porzeczkową bez cukru Devaldano.
4. Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu przycinamy na pół, a następnie smarujemy masą.
5. Wierzch ozdabiamy roztopioną białą czekoladą, a na jego brzegi dodajemy granat (na środek ciasta można dodać startą czekoladę).
Smacznego!