Ciasto marchewkowe z aromatycznym kremem z riccoty i konfitury porzeczkowej. Obłędnie dobre i pyszne połączenia, nie tylko dla fanów ciasta marchewkowego. Idealne do świątecznej kawy z rodziną.

Składniki:

  • 400 g tartej na grubych oczkach marchewki
  • 250 g mąki
  • 5 jajek
  • 1 duże jabłko
  • 200 g cukru
  • 200 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki soli
  • ekstrakt z wanilii
  • 200 g ricotty
  • konfitura porzeczkowa bez cukry Devaldano
  • 150 g masła w temp. pokojowej
  • 100 g cukru pudru

 

Dekoracja:

  • 100 g białej czekolady
  • granat

 

Przygotowanie:

1. Suche składniki wsypujemy do miski i łączymy ze sobą. To samo robimy z mokrymi składnikami (trzeba pamiętać o odciśnięciu nadmiar soku z marchewki). Całość mieszamy.
2. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 40 minut w 175 stopniach.
3. Następnie miksujemy ricottę, dodajemy stopniowo masło, ekstrakt z wanilii i cukier. Na koniec mieszamy masę z konfiturą porzeczkową bez cukru Devaldano.
4. Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu przycinamy na pół, a następnie smarujemy masą.
5. Wierzch ozdabiamy roztopioną białą czekoladą, a na jego brzegi dodajemy granat (na środek ciasta można dodać startą czekoladę).

 

Smacznego!