Jesień to czas grzybowych potraw, dlaczego przy tej okazji nie postawić na nowe smaki? Polenta to włoska sycąca potrawa z mąki lub kaszki kukurydzianej. Zatem przenieśmy się do Włoch z koszykiem naszych ulubionych polskich grzybów i wypróbujmy przepis na polentę z grzybami leśnymi!
Składniki:
- 0,5 kg grzybów leśnych (polecamy borowiki, rydze, kurki)
- 1 szklanka mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej
- 1 litr wody
- 4 ząbki czosnku
- ¼ szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka octu winnego
- 50 g parmezanu
- świeży tymianek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Grzyby myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki o różnej wielkości.
- Do dużej miski wkładamy nasze grzyby i dodajemy starty czosnek i oliwę. Całość oprószamy solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstawiamy grzyby do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i pieczemy z funkcją termoobiegu około 25 minut. Co jakiś czas przemieszaj grzyby by równomiernie się spiekły.
- W razie potrzeby zwiększamy temperaturę do 230 stopni.
- W tym samym czasie w dużym garnku gotujemy wodę z solą. Do gotującej się wody wsypujemy kaszkę kukurydzianą, cały czas mieszając. Gdy konsystencja stanie się idealnie gładka, zmniejsz ogień i gotujemy dalej przez około 35 minut.
- Polentę co jakiś czas mieszaj, żeby uniknąć przypalenia. Ściągnij z ognia i powoli dodajemy porcję startego parmezanu.
- Na koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
- Nakładamy do małych miseczek, na wierzch wykładamy podpieczone grzyby oraz gałązki świeżego tymianku.
- Najbardziej efektownie danie wygląda, jeśli używamy wielu rodzajów grzybów.