Jesień to czas grzybowych potraw, dlaczego przy tej okazji nie postawić na nowe smaki? Polenta to włoska sycąca potrawa z mąki lub kaszki kukurydzianej. Zatem przenieśmy się do Włoch z koszykiem naszych ulubionych polskich grzybów i wypróbujmy przepis na polentę z grzybami leśnymi!

Składniki:

  • 0,5 kg grzybów leśnych (polecamy borowiki, rydze, kurki)
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej
  • 1 litr wody
  • 4 ząbki czosnku
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka octu winnego
  • 50 g parmezanu
  • świeży tymianek
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie:

  1. Grzyby myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki o różnej wielkości.
  2. Do dużej miski wkładamy nasze grzyby i dodajemy starty czosnek i oliwę. Całość oprószamy solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Wstawiamy grzyby do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i pieczemy z funkcją termoobiegu około 25 minut. Co jakiś czas przemieszaj grzyby by równomiernie się spiekły.
  4. W razie potrzeby zwiększamy temperaturę do 230 stopni.
  5. W tym samym czasie w dużym garnku gotujemy wodę z solą. Do gotującej się wody wsypujemy kaszkę kukurydzianą, cały czas mieszając. Gdy konsystencja stanie się idealnie gładka, zmniejsz ogień i gotujemy dalej przez około 35 minut.
  6. Polentę co jakiś czas mieszaj, żeby uniknąć przypalenia. Ściągnij z ognia i powoli dodajemy porcję startego parmezanu.
  7. Na koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
  8. Nakładamy do małych miseczek, na wierzch wykładamy podpieczone grzyby oraz gałązki świeżego tymianku.
  9. Najbardziej efektownie danie wygląda, jeśli używamy wielu rodzajów grzybów.

 

Smacznego!