Majówkowe przyjemności czas zacząć. Kilka dni spokojnego grillowania, biesiadowania i popijania spokojnie kawy. A do niej właśnie polecamy przygotować genialny deser – Panna Cottę z dodatkiem pachnących latem jeżyn. Składników nie potrzeba wiele, ale musicie pamiętać by przygotować wszystko wcześniej, ponieważ deser musi się schłodzić minimum 2 godziny w lodówce.
Składniki:
- 200 ml śmietanki 30%
- 200 ml mleka
- 50 g cukru waniliowego
- 2 łyżki żelatyny
- 50 ml wody
- 2 słoiki jeżyn w syropie Devaldano
- 1 łyżka miodu
- sok z jednej cytryny
Przygotowanie:
-
Żelatynę łączymy z 50 ml wody i odstawiamy do stężenia.
-
W rondelku podgrzewamy mleko, śmietankę i cukier. Mieszamy do momentu aż cukier się rozpuści. Ważne by nie dopuścić do wrzenia.
-
Po kilku minutach zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy powoli przygotowaną żelatynę, mieszamy by nie powstały grudki.
-
Około 100 g jeżyn miksujemy i dodajemy do rondla z resztą składników.
-
Tak powstałą masę przelewamy najlepiej do ceramicznych kokilek i wstawiamy min. na 2h do lodówki.
-
Z pozostałych jeżyn, miodu i soku z cytryny przygotowujemy mus, czyli wszystko miksujemy na puszystą masę.
-
Panna Cottę wyjmujemy z lodówki i każdą porcję przekładamy na osobny talerzyk.
-
Wierzch polewamy musem.
Pssst! A z pozostałego syropu po jeżynach możecie przygotować np. lemoniadę.
Smacznego!