Historia

Fundamenty Devaldano sięgają do roku 1990 i małej wsi Rosko
na północy Wielkopolski. To właśnie tu w otoczeniu bujnej zieleni nadnoteckich lasów odbywały się rodzinne grzybobrania, które dały początek marce. Pierwsze lata naszej działalności stanowiło pozyskiwanie runa leśnego i jego dalsza dystrybucja.

Dzięki strategicznej lokalizacji głównych zakładów produkcyjnych świeże i jakościowe runo leśne docierało do odbiorców w ekspresowym tempie.

52°52′27″N

16°18′55″E

Druga połowa lat 90’ była dla nas czasem szczególnie intensywnym. Prężny rozwój pozwolił już w 1996 roku otworzyć pierwszą fabrykę z nowoczesną linią technologiczną do produkcji wyrobów mrożonych. Początkową działalność skupioną wokół przetwórstwa runa leśnego rozszerzyliśmy o produkty uprawne. Od roku 1998 poza rozmaitymi gatunkami grzybów wprowadziliśmy do portfolio owoce i warzywa.

Nowoczesna produkcja według światowych standardów zainteresowała odbiorców spoza Polski, a produkowane przez nas wyroby zdobywały kolejne zagraniczne rynki.

Przez ponad dekadę zaopatrywaliśmy największe sieci sklepów  w produkty grzybowe, a następnie owocowe i warzywne. Zapotrzebowanie na jakościowe wyroby z runa leśnego rosło,  a nasze specjały trafiały każdego dnia na stoły tysięcy rodzin w całym kraju.

Niepodważalna jakość, którą gwarantowaliśmy sprawiła,  że dostarczane przez nas produkty cieszyły się coraz większą popularnością.

Marka Devaldano powstała w roku 2011, we wsi Rosko, gdzie powstał nasz pierwszy skup grzybów. Rodzinny charakter firmy odzwierciedla nazwa będąca nawiązaniem do imion założycieli marki – Waldemara i Danuty. Znając potrzeby naszych odbiorców uruchomiliśmy dwie linie produktów.

Twoja Domowa Restauracja to bogata oferta produktów dedykowanych klientom detalicznym. To blisko kilkadziesiąt pozycji grzybowych, warzywnych i owocowych w postaci przetworów, mrożonek suszu oraz dań gotowych. Współpracując od lat z branżą gastronomiczną poznaliśmy potrzeby i oczekiwania odbiorców hurtowych oraz branży HoReCa, dlatego stworzyliśmy osobną linię produktów – Twoja Gastronomia.

Od początku działalności postawiliśmy na zrównoważony rozwój
i popularyzowanie proekologicznych postaw wewnątrz organizacji, wśród konsumentów i partnerów. Wsłuchując się w potrzeby naszych odbiorców rozbudowaliśmy ofertę produktów ekologicznych. Od 2014 roku dostarczamy certyfikowane ekologiczne grzyby i owoce leśne, a także warzywa pochodzące z najczystszych zielonych terenów.

W roku 2022 wykonaliśmy rebranding marki Devaldano. Logo stało się prostszą i nowocześniejszą formą graficzną. Zmianę wprowadziliśmy również w linii produktów z Twojej Gastronomii od teraz to Devaldano Professional.  Wszystko to dlatego, że stale się rozwijamy i chcemy by nasze produkty były jak najwyższej jakości, zarówno dla klientów indywidualnych jak i tych z sektora HoReCa.

Utrzymanie najwyższych standardów jakości oraz zaufanie odbiorców wyniosło nas na pozycję lidera w branży runa leśnego w Polsce, a następnie na świecie. To nasza historia, którą tworzymy nieprzerwanie od 1990 roku.

Misja

Przełamujemy kulinarne schematy i dzielimy się bogactwem rodzimych darów natury. Odrzucamy kuchenną rutynę i obalamy mity, które przez lata urosły wokół grzybów i owoców leśnych. Uświadamiamy konsumentów, jak cennym źródłem witamin, smaku i aromatu są owoce i grzyby występujące w rodzimych lasach. Grzyby, owoce i warzywa z polskich zbiorów doceniane są przez wybitnych światowych kreatorów smaku. Inspirujemy ludzi do sięgania po wyjątkowe, w 100% roślinne produkty z runa leśnego, które są doskonałą bazą do niezliczonej ilości potraw.

Składniki naszych produktów pozyskujemy wyłącznie w sposób zapewniający bezpieczeństwo konsumentom i naturze.

Odpowiedzialność i troska o środowisko jest naszym priorytetem. Chronimy i pielęgnujemy polskie lasy, angażując społeczeństwo do aktywności na rzecz ochrony przyrody. Wierzymy, że duże rzeczy mają często małe początki, dlatego ideę życia w harmonii z naturą przekazujemy dalej edukując już najmłodszych. Dla nas największa wartość leży w naturze, a nowoczesna technologia produkcji pozwala nam dostarczać pełnowartościowe produkty, niemal tak, jak stworzyła je przyroda.

Naszą misją jest inspirowanie innych do poszukiwania własnej drogi kulinarnej, i tak w 2015 roku powstał nowy projekt – Studio Kulinarne Devaldano. Jest to wyjątkowe miejsce stworzone przez wybitnych kreatorów smaku, by dzielić się pasją i doświadczeniem w komponowaniu niekonwencjonalnych, jak i tradycyjnych dań. Każdego roku zbieramy, selekcjonujemy i przekazujemy Wam najlepsze gatunki grzybów, owoców i warzyw z polskich zbiorów. Wspieramy lokalnych rolników, którzy dostarczają nam najlepszego gatunku warzywa i owoce, które następnie trafiają do naszych produktów.

Wartości

rozwój

pasja

zaufanie

Pasja do kulinariów i inspiracja naturą leżą u podstaw marki Devaldano. Przełamujemy kuchenne schematy i obalamy mity na temat runa leśnego. Pragniemy dzielić się wiedzą, doświadczeniem i pomysłami, by nasi odbiorcy mogli w pełni cieszyć się smakiem i jakością przyrządzonych dań. Stworzyliśmy przestrzeń dla rozwoju talentów i pomysłów, do której pragniemy Was zaprosić – Studio Kulinarne Devaldano. To miejsce, w którym pasja i nieszablonowe podejście do gotowania tworzą nową jakość dań, które tworzymy dla Was. Dziękujemy za zaufanie.

Pielęgnujemy polską tradycję i zakorzenione w niej poszanowanie dla natury, jednocześnie udowadniamy, że runo leśne to niezastąpiony składnik codziennej kuchni.

Gwarancja z natury

bezpieczeństwo
konsumentów

troska i pozytywny wpływ
na przyrodę

naturalne procesy
wzrostu roślin

smak i jakość wprost
z natury

bez syntetycznych
nawozów

bez
GMO

Czy wiesz, co oznacza ekolistek na produktach?

Ekogwarancja to pewność, że owoce i warzywa, które spożywasz dojrzewały dzięki naturalnym procesom produkcyjnym. Uprawa roślin w rolnictwie ekologicznym opiera się na wykorzystaniu wyłącznie organicznych nawozów takich jak: kompost, obornik i nawozy zielone. Niedopuszczalne jest stosowanie jakichkolwiek syntetycznych substancji wpływających na wzrost oraz jakość roślin.

Ekogwarancja to troska o środowisko. Uprawa roślin w rolnictwie ekologicznym ma na celu zapewnienie bezpieczeństwa zarówno konsumentom, jak i przyrodzie. Wykorzystanie naturalnych odżywek ma pozytywny wpływ na jakość gleby. W przeciwieństwie do konwencjonalnego rolnictwa, ekologiczne metody uprawy są przyjazne naturze i nie prowadzą do jej degradacji.