Polędwica z dorsza podana na kolorowych warzywach to prawdziwa bomba witaminowa. Jeśli dodamy do tego grzyby i grilla otrzymamy pełnowartościowe, aromatyczne i lekkie danie. Kolorowy dorsz może okazać się genialnym dodatkiem na świątecznym stole, więc warto ten przepis wypróbować przed świętami.

Składniki :

  • Cukinia
  • Marchewka
  • Czerwona papryka
  • Polędwica z dorsza ok. 400 g
  • 100 g borowika w plastrach (świeży lub mrożony)
  • 150 ml śmietanki 30%
  • Kilka gałązek świeżego koperku
  • Sok z cytryny
  • Łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1: Dorsza oprószamy solą i pieprzem, następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowaną polędwicę zostawiamy na około godzinę.

Krok 2: Paprykę i cukinie kroimy i usuwamy gniazda z nasieniem. Marchewkę oczyszczamy i dzielimy na dwie części. Pokrojone warzywa skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem. Warzywa kroimy w kostkę lub przy użyciu akcesoriów kuchennych wycinamy wzory np. kulki.

Krok 3: Na rozgrzanym grillu kładziemy warzywa. Grillujemy do momentu, aż warzywa będą al dente. Z marchewki i cukinii wykrawamy łyżeczką kulki , paprykę kroimy w kostkę.

Krok 4: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy borowika i podsmażamy przez około 5 minut Następnie dorzucamy warzywa, wlewamy śmietankę i doprawiamy do smaku.

Krok 5: Na małym ogniu gotujemy sos do momentu, gdy zgęstnieje. Należy w tym czasie sprawdzać twardość warzyw, by nie dopuścić do rozgotowania.

Krok 6: Na rozgrzanym grillu układamy dorsza i opiekamy z obu stron.

Krok 7: Na talerzu wykładamy warzywa z sosem, na wierzchu układamy rybę i posypujemy koperkiem.

Smacznego!