Polędwica z dorsza podana na kolorowych warzywach to prawdziwa bomba witaminowa. Jeśli dodamy do tego grzyby i grilla otrzymamy pełnowartościowe, aromatyczne i lekkie danie. Kolorowy dorsz może okazać się genialnym dodatkiem na świątecznym stole, więc warto ten przepis wypróbować przed świętami.
Składniki :
- Cukinia
- Marchewka
- Czerwona papryka
- Polędwica z dorsza ok. 400 g
- 100 g borowika w plastrach (świeży lub mrożony)
- 150 ml śmietanki 30%
- Kilka gałązek świeżego koperku
- Sok z cytryny
- Łyżka masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Krok 1: Dorsza oprószamy solą i pieprzem, następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowaną polędwicę zostawiamy na około godzinę.
Krok 2: Paprykę i cukinie kroimy i usuwamy gniazda z nasieniem. Marchewkę oczyszczamy i dzielimy na dwie części. Pokrojone warzywa skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem. Warzywa kroimy w kostkę lub przy użyciu akcesoriów kuchennych wycinamy wzory np. kulki.
Krok 3: Na rozgrzanym grillu kładziemy warzywa. Grillujemy do momentu, aż warzywa będą al dente. Z marchewki i cukinii wykrawamy łyżeczką kulki , paprykę kroimy w kostkę.
Krok 4: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy borowika i podsmażamy przez około 5 minut Następnie dorzucamy warzywa, wlewamy śmietankę i doprawiamy do smaku.
Krok 5: Na małym ogniu gotujemy sos do momentu, gdy zgęstnieje. Należy w tym czasie sprawdzać twardość warzyw, by nie dopuścić do rozgotowania.
Krok 6: Na rozgrzanym grillu układamy dorsza i opiekamy z obu stron.
Krok 7: Na talerzu wykładamy warzywa z sosem, na wierzchu układamy rybę i posypujemy koperkiem.