Szykuje się przyjęcie, a może po prostu naszła Was ochota na coś słodkiego? Tartaletki to fantastyczny deser, którym podbijecie serca gości, a jeśli robicie je dla siebie, to przez kilka dni macie zapewnione drugie śniadanie do pracy.  Wypróbujcie nasz sprawdzony przepis na owocowo-czekoladowe tartaletki  i przekonajcie się, że ten niepozorny wypiek poskromi największy głód!.

Skladniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru waniliowego lub wanilinowego
  • 1 żółtko jajka, szczypta soli.
  •  500 g wiśni lub  innych owoców
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 opakowanie budyniu np. czekoladowego (wspaniale komponuje się z wiśniami)
  • 2 -3 łyżki cukru.

Przygotowanie:

Krok 1: Mąkę przesyp do miski, dodaj kawałki chłodnego masła, cukier waniliowy i 3 łyżki wody.
Krok 2: Składniki wymieszaj i dokładnie zagnieć ze sobą, następnie zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na ok. 30 minut.
Krok 3: Foremki o średnicy ok. 10 cm wysmaruj dokładnie masłem.
Krok 4: Ciasto rozwałkuj na ok. 1 cm, wyłóż nim foremki i nakłuj. Piecz w 200°C ok. 15 minut.
Krok 5: Wyjmij foremki z piekarnika i odstaw do ostudzenia. W tym czasie przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu i również odstaw, by przestygł.
Krok 6: Wiśnie rozmroź i odsącz z soku. Budyń przełóż do babeczek i ułóż na nim wiśnie. Przed podaniem schłodź tartaletki w lodówce, by masa budyniowa zgęstniała.

Sprawdź też przepis na Kruche ciasto z malinami! 

Smacznego!