Lato to moment, w którym owoce i warzywa przejmują domowe menu. Szybkie i lekkie przekąski sprawdzą się nie tylko w pracy. Owocowe koktajle to pyszna i pełna zdrowia dawka witamin i smaku. Koniecznie spróbujcie naszego przepisu na szybki i prosty koktajl, które zabierzecie ze sobą nawet w długą podróż.
To danie: możesz przygotować w wersji #WEGE lub #WEGAN
Składniki:
- Opakowanie Jeżyny w lekkim syropie Devaldano – teraz dostępne w PROMOCYJNEJ cenie!
- 0,5 l kefiru (w wersji wegańskiej użyć roślinnego np. sojowego)
- Liście świeżej mięty
- Kilka kostek lodu
- Siemię lniane – ok. 3 łyżki stołowe
Przygotowanie:
- Jeżynę wraz z zalewą przelej do kielicha blendera lub dużej miski, w której zblendujesz składniki.
- Dodaj siemię lniane oraz kefir i miksuj wszystko przez około 2 minuty, aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Na koniec dodaj kostki lodu i przez chwilę na wolnych obrotach rozbijaj lód. Jeśli zależy Ci na tym, by koktajl zachował swój chłód, nie krusz lodu na drobne kawałki – wystarczy kilka sekund blendowania.
- Dodaj świeże liście mięty i gotowe. Tak przygotowany koktajl możesz zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy na wycieczkę.
Smacznego!