Prezentujemy Wam jeden z przepisów, który ukaże się na łamach naszego jesiennego e-booka. Premiera już niedługo! A tymczasem zakasujcie rękawy i do dzieła! Ramen czeka!
To danie jest #VEGE
Składniki:
- 100 g grzybów shiitake i shimeji
- 200 g makaronu do ramen
- Około 1 litr bulionu warzywnego
- 300 ml wody
- 150 ml sosu sojowego
- 1 kapusta pak choi
- 100 g naturalnego tofu
- 3 duże jajka
- 2 cebule dymki
- 1 pikantna papryczka
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki pasty miso
- 20 g świeżego imbiru
- Świeża trawa cytrynowa
- Olej
- 2 łyżki sake
- Ziarna czarnego i białego sezamu
- Sól, pieprz, cukier
Dzień wcześniej:
Nitamago to marynowane jajka, które podane na miękko są nieodłącznym składnikiem ramen. Do ich przygotowania najlepiej zabrać się 12 godzin wcześniej, ponieważ tyle czasu zajmuje ich marynowanie.
W niedużym garnku zagotuj wodę i delikatnie włóż jajka np. za pomocą łyżki, uważając przy tym, by nie popękały. Gotuj jajka około 5 minut, następnie przełóż do miski z zimną wodą i schłodź. W ten sposób zatrzymasz proces gotowania i żółtko jajka będzie płynne.
W niedużym garnuszku (dobranym do wielkości jajek) połącz wodę, sos sojowy (około 100 ml), sake i łyżkę cukru. Płyn podgrzej, następnie ściągnij z ognia i dodaj rozgnieciony ząbek czosnku i starty plasterek imbiru. W międzyczasie obierz jajka i poczekaj aż marynata przestygnie. Następnie zalej nią jajka i wstaw na minimum 12 godzin do lodówki.
Przygotowanie:
W dużym garnku na rozgrzanym oleju podsmaż poszatkowaną cebulę, posiekany czosnek i starty imbir. Smaż na wolnym ogniu cały czas mieszając. Po około 2 minutach dolej bulion, dołóż trawę cytrynową i gotuj dalej przez około 45 minut.
Grzyby shiitake zalej gorącą wodą i mocz przez kilka minut. Po tym czasie odsącz je i potnij na mniejsze kawałki. Tofu pokrój na dużą kostkę, następnie podsmaż z każdej strony i ściągnij z patelni. Namoczone shiitake wraz z shimeji podsmażaj kilka minut na patelni po tofu.
Po 45 minutach gotowania przecedź bulion przez sito, a z lodówki wyjmij wcześniej zamarynowane jajka.
Do miseczek wkładaj kolejno: porcje makaronu, pocięte liście pak choi, grzyby i tofu. Zalej wszystkie składniki bulionem, dołóż jajko i sprasowany glon nori. Przed podaniem, dodaj świeżo poszatkowaną dymkę i posyp kolorowymi ziarnami sezamu.