Tradycyjna zupa grzybowa
Koniec listopada to moment, w którym zaczynamy myśleć o zbliżających się świętach Bożego Narodzenia. Aromatyczna i pełna smaku zupa grzybowa jest jednym z dań, bez których nie sposób wyobrazić sobie wigilijnego stołu. Dziś przygotowaliśmy ją w tradycyjnej wersji, korzystając z jesiennych zbiorów, które czekały na ten moment w domowej spiżarni.
Składniki:
- 40 g suszonych grzybów leśnych np. borowika lub podgrzybka Devaldano
- 1,5 l bulionu mięsnego (drobiowego lub wołowego)
- 1 duża marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- ½ korzenia selera
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 średnie ziemniaki
- 200 ml śmietany 30 %
- 1 duża łyżka masła klarowanego
- Kilka ziaren ziela angielskiego oraz pieprzu czarnego
- 2 liście laurowe
- Sól i pieprz do smaku
- Świeże zioła np. natka pietruszki
Przygotowanie:
Krok 1: Borowiki zalej szklanką ciepłej wody, następnie odstaw na godzinę do namoczenia.
Krok 2: Na patelni rozgrzej masło, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż. Grzyby odsącz i pokrój w paski, następnie dodaj do cebulki. Pozostaw wywar z namoczonych borowików.
Krok 3: Przeciśnij przez praskę czosnek i podsmażaj z pozostałymi składnikami przez około 5 minut. Co jakiś czas zamieszaj składniki, by nie przywarły do patelni.
Krok 4: Do garnka wlej bulion i dodaj pokrojone w kostkę jarzyny oraz przyprawy. Całość gotuj na małym ogniu, aż wywar nabierze smaku, a warzywa zmiękną. Krok 5: Dodaj podsmażoną cebulę z grzybami oraz pozostały wywar z namoczonych grzybów. Po kilku minutach dodaj śmietanę i dopraw do smaku.
Rada: Zupę podawaj ze świeżymi ziołami np. posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!