Co powiecie na połączenie ryby i grzybów? W naszej propozycji filet z dorsza pływa w śmietanowym sosie z grzybami i batatami. Pycha!
Składniki:
- 0,5 kg filetów np. dorsza
- 2 duże bataty
- duża garść suszonych podgrzybków Devaldano
- 250ml słodkiej śmietany 18%
- sól, czarny pieprz
- pęczek koperku
- 2 łyżki masła (do wysmarowania naczynia)
Przygotowanie:
- Grzyby wrzucamy do garnka i zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy na niewielkim ogniu około 20-30 minut. Następnie odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki.
- Bataty obieramy i kroimy w kilkumilimetrowe plastry. Gotujemy w solonej wodzie.
- Naczynie żaroodporne smarujemy 1 łyżką masła i układamy na dnie bataty, po czym na 5 minut wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni.
- Na podpieczone bataty wykładamy filety, lekko solimy i dokładamy na nie łyżeczkę masła.
- Zwiększamy temperaturę piekarnika do 230 stopni i nasze bataty z rybą znów zapiekamy przez 5 minut.
- Następnie siekamy koperek i razem z grzybami wrzucamy do śmietanki. Całość mieszamy i doprawiamy solą.
- Tak przygotowaną śmietanką zalewamy rybę z ziemniakami.
- Wstawiamy całość do piekarnika zmniejszając temperaturę do 180 stopni i zapiekamy kolejne 15 minut.
- Przed podaniem możemy udekorować gałązką koperku.
Smacznego!
A na deser może czekoladowy fondant z owocową nutą?