Co powiecie na połączenie ryby i grzybów? W naszej propozycji filet z dorsza pływa w śmietanowym sosie z grzybami i batatami. Pycha!

 

Składniki:

Przygotowanie:
  • Grzyby wrzucamy do garnka i zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy na niewielkim ogniu około 20-30 minut. Następnie odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki.
  • Bataty obieramy i kroimy w kilkumilimetrowe plastry. Gotujemy w solonej wodzie.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy 1 łyżką masła i układamy na dnie bataty, po czym na 5 minut wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni.
  • Na podpieczone bataty wykładamy filety, lekko solimy i dokładamy na nie łyżeczkę masła.
  • Zwiększamy temperaturę piekarnika do 230 stopni i nasze bataty z rybą znów zapiekamy przez 5 minut.
  • Następnie siekamy koperek i razem z grzybami wrzucamy do śmietanki. Całość mieszamy i doprawiamy solą.
  • Tak przygotowaną śmietanką zalewamy rybę z ziemniakami.
  • Wstawiamy całość do piekarnika zmniejszając temperaturę do 180 stopni i zapiekamy kolejne 15 minut.
  • Przed podaniem możemy udekorować gałązką koperku.

Smacznego!