Pachnąca lasem bruschetta z podgrzybkami na białym winie. Kto chętny? Aromatyczny przepis serwujemy poniżej:

SKŁADNIKI:

  • 600 g świeżych podgrzybków
  • duża bagietka lub inne pieczywo
  • kilka ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 50 ml wytrawnego białego wina
  • świeża pietruszka lub tymianek
  • sól i pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Dokładnie oczyszczamy grzyby i kroimy w średniej wielkości plasterki.
  2. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy drobno posiekany czosnek, a po chwili dodajemy grzyby.
  3. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Dodajemy poszatkowane zioła i mieszamy.
  5. Podlewamy białym winem i podgrzewamy do momentu, aż całkowicie odparuje nam wino.
  6. Bagietkę kroimy i skrapiamy oliwą. Następnie układamy na niej grzyby i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  7. Bruschetty pieczemy przez około 10 minut z funkcją termoobiegu.
  8. Najlepsze są z dodatkiem świeżych ziół, opcjonalnie oprószone parmezanem.

 

Smacznego!