Pachnąca lasem bruschetta z podgrzybkami na białym winie. Kto chętny? Aromatyczny przepis serwujemy poniżej:
SKŁADNIKI:
- 600 g świeżych podgrzybków
- duża bagietka lub inne pieczywo
- kilka ząbków czosnku
- oliwa z oliwek
- 50 ml wytrawnego białego wina
- świeża pietruszka lub tymianek
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Dokładnie oczyszczamy grzyby i kroimy w średniej wielkości plasterki.
- Na rozgrzanej oliwie podsmażamy drobno posiekany czosnek, a po chwili dodajemy grzyby.
- Całość doprawiamy solą i pieprzem.
- Dodajemy poszatkowane zioła i mieszamy.
- Podlewamy białym winem i podgrzewamy do momentu, aż całkowicie odparuje nam wino.
- Bagietkę kroimy i skrapiamy oliwą. Następnie układamy na niej grzyby i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
- Bruschetty pieczemy przez około 10 minut z funkcją termoobiegu.
- Najlepsze są z dodatkiem świeżych ziół, opcjonalnie oprószone parmezanem.
Smacznego!