Sycące ziemniaczane kluski gnocchi z kurkami i gładkim sosem to świetna propozycja obiad dla całej rodziny.
Składniki:
- 500 g świeżych kurek
- 1 kg ziemniaków
- 40 g masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka orzechów nerkowca
- kilka łyżek rafinowanej oliwy z oliwek
- 2 duże szalotki
- 4 ząbki czosnku
- 150 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
- 200 ml wody
- sól i pieprz
- gałązki świeżego tymianku
Przygotowanie:
- Nerkowce wkładamy do naczynia, zalewamy je ciepłą wodą i odstawiamy na bok.
- Ziemniaki obieramy i gotujemy, a następnie mielimy w maszynce.
- W dużej misce umieszczamy ziemniaczaną masę, dodajemy miękkie masło, jajka oraz mąkę pszenną. Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy przez kilka minut, aż znikną wszelkie grudki.
- Z ciasta formułujemy wałki podobnej wielkości, a następnie dzielimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek delikatnie formujemy w dłoniach i wykonujemy na nim wzór za pomocą widelca.
- Kluski wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe gnocchi układamy na skropionym oliwą dużym talerzu.
- Na rozgrzanej patelni podsmażamy drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Po chwili dolewamy wino, oprószamy solą, pieprzem i smażymy dalej, aż wino częściowo odparuje.
- Patelnię zdejmujemy z ognia i po przestudzeniu przerzucamy zawartość do blendera.
- Dolewamy około 200 ml letniej wody i odsączone z wody nerkowce. Blendujemy wszystkie składniki na gładką masę. W razie potrzeby można dodać odrobinę wody. Na koniec doprawiamy sos solą i pieprzem.
- Drugą szalotkę drobno posiekamy i podsmażamy na oliwie, dodajemy grzyby i mieszając, smażymy dalej przez kilka minut.
- Świeży tymianek posiekamy i rozcierany w dłoniach, następnie dorzucamy na patelnię i mieszamy.
- Dokładamy ugotowane gnocchi oraz sos orzechowy.
- Przed podaniem udekoruj świeżym tymiankiem.