Sycące ziemniaczane kluski gnocchi z kurkami i gładkim sosem to świetna propozycja obiad dla całej rodziny.

 

Składniki:

  • 500 g świeżych kurek
  • 1 kg ziemniaków
  • 40 g masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • kilka łyżek rafinowanej oliwy z oliwek
  • 2 duże szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • 200 ml wody
  • sól i pieprz
  • gałązki świeżego tymianku

 

Przygotowanie:

  1. Nerkowce wkładamy do naczynia, zalewamy je ciepłą wodą i odstawiamy na bok.
  2. Ziemniaki obieramy i gotujemy, a następnie mielimy w maszynce.
  3. W dużej misce umieszczamy ziemniaczaną masę, dodajemy miękkie masło, jajka oraz mąkę pszenną. Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy przez kilka minut, aż znikną wszelkie grudki.
  4. Z ciasta formułujemy wałki podobnej wielkości, a następnie dzielimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek delikatnie formujemy w dłoniach i wykonujemy  na  nim wzór za pomocą widelca.
  5. Kluski wrzucamy do wrzącej, osolonej  wody  i  gotujemy  do  momentu  wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe gnocchi układamy na skropionym oliwą dużym talerzu.
  6. Na rozgrzanej patelni podsmażamy drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Po chwili dolewamy wino, oprószamy solą, pieprzem i smażymy dalej, aż wino częściowo odparuje.
  7. Patelnię zdejmujemy z ognia i po przestudzeniu przerzucamy zawartość do blendera.
  8. Dolewamy około 200 ml letniej wody i odsączone z wody nerkowce. Blendujemy wszystkie składniki na gładką masę. W razie potrzeby można dodać odrobinę wody. Na koniec doprawiamy sos solą i pieprzem.
  9. Drugą szalotkę drobno posiekamy i podsmażamy na oliwie, dodajemy grzyby i mieszając, smażymy dalej przez kilka minut.
  10. Świeży tymianek posiekamy i rozcierany w dłoniach, następnie dorzucamy na patelnię i mieszamy.
  11. Dokładamy ugotowane gnocchi oraz sos orzechowy.
  12. Przed podaniem udekoruj świeżym tymiankiem.

 

 

Smacznego!