Sposób na puszysty omlet jest prosty. Wystarczy osobno ubić białka oraz żółtka i co ważne, jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, z kolei żółtka wystarczy rozmieszać widelcem. Omlet na dziś to wytrawna wersja z kurkami i bazylią. Zobaczcie jak łatwo go wykonać.

To danie jest: #WEGE

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 łyżka zimnego mleka 3,2%
  • Słoik Kurek na patelnię Devaldano
  • 2 papryczki chili
  • 6 szt. pomidorków koktajlowych
  • Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, świeża bazylia

Przygotowanie:

    • Zanim przystąpisz do przygotowywania omletu, wyjmij jajka z lodówki na około godzinę przed gotowaniem. Oddziel jajka od żółtek i umieść w osobnych miseczkach. Białka ubij mikserem na sztywną pianę.
    • Pokrój w plasterki pomidorki koktajlowe oraz papryczki. Odlej zalewę naturalną z kurek, wyjmij grzyby ze słoika. Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło.
    • Weź większą miskę i delikatnie mieszając szpatułką, połącz ze sobą żółtka oraz białka i dodaj mleko. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz kurkumą.
    • Masę jajeczną wylej równomiernie na rozgrzaną patelnię. Poczekaj aż omlet lekko się zetnie i wysyp na niego kurki, pomidorki oraz papryczki, zostawiając trochę do dekoracji.
    • Smaż bez przykrycia na dużym ogniu, aż brzegi omletu się zetną. Następnie odwróć delikatnie omlet na drugą stronę i podsmażaj przez ok. 2 minuty.
    • Gotowy omlet udekoruj pozostałymi dodatkami oraz listkami świeżej bazylii i od razu podawaj.

Smacznego!