Owocowe słodkości! Nasza propozycja na osłodzenie tego tygodnia to delikatny sernik z musem jagodowym. Do masy jagodowej możesz użyć owoców mrożonych lub owoców w lekkim syropie, które są otwarte do zjedzenia zaraz po otwarciu puszki.
Składniki:
MASA SEROWA
- 1kg serka waniliowego
- 250g mascarpone
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki
MASA JAGODOWA
- 600g mrożonych jagód Devaldano lub spróbuj naszych owoców w lekkim syropie
- 1 łyżka żelatyny
- 400ml zimnej śmietanki 36%
- 100g cukru pudru
- 1 łyżka wyciśniętej cytryny
SPÓD
- 50g masła
- 2 opakowania herbatników
Przygotowanie:
SPÓD
- W pierwszej kolejności w rondelku rozpuść masło.
- Dodaj do niego pokruszone herbatniki i wymieszaj.
- Wyłóż na spód okrągłej formy o średnicy 23 cm, poprzyciskaj łyżką na całej szerokości.
MASA SEROWA
- Zmiksuj krótko serek waniliowy, dodaj cukier i serek mascarpone. Następnie dodaj jajka i ponownie zmiksuj.
- Powstałą masę wylej do formy na przygotowany wcześniej spód. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika.
- Piecz przez godzinę w 150 stopniach. Po upływie wyznaczonego czasu, otwórz piekarnik i pozostaw sernik do wystygnięcia.
MASA JAGODOWA
- Zanim przystąpisz do przygotowywania, rozmroź jagody lub użyj naszych gotowych owoców w syropie.
- Zmiksuj owoce i dodaj sok z jednej cytryny.
- Żelatynę zalej wodą, lekko ponad poziom proszku. Pozostaw na kilka minut, a następnie rozpuść w rondelku, lekko podgrzewając. Gotową żelatynę wymieszaj z jagodami.
- Ubij zimną śmietankę z cukrem pudrem, na sztywną masę. Dodaj jagody i ponownie zmiksuj.
Powstałą masę jagodową wylej na ostudzony sernik, wyrównaj i wstaw do lodówki na kilka godzin.