Owocowe słodkości! Nasza propozycja na osłodzenie tego tygodnia to delikatny sernik z musem jagodowym. Do masy jagodowej możesz użyć owoców mrożonych lub owoców w lekkim syropie, które są otwarte do zjedzenia zaraz po otwarciu puszki.

Składniki:

MASA SEROWA

  • 1kg serka waniliowego
  • 250g mascarpone
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki

MASA JAGODOWA

  • 600g mrożonych jagód Devaldano lub spróbuj naszych owoców w lekkim syropie
  • 1 łyżka żelatyny
  • 400ml zimnej śmietanki 36%
  • 100g cukru pudru
  • 1 łyżka wyciśniętej cytryny

SPÓD

  • 50g masła
  • 2 opakowania herbatników

Przygotowanie:

SPÓD

  • W pierwszej kolejności w rondelku rozpuść masło.
  • Dodaj do niego pokruszone herbatniki i wymieszaj.
  • Wyłóż na spód okrągłej formy o średnicy 23 cm, poprzyciskaj łyżką na całej szerokości.

MASA SEROWA

  • Zmiksuj krótko serek waniliowy, dodaj cukier i serek mascarpone. Następnie dodaj jajka i ponownie zmiksuj.
  • Powstałą masę wylej do formy na przygotowany wcześniej spód. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika.
  • Piecz przez godzinę w 150 stopniach. Po upływie wyznaczonego czasu, otwórz piekarnik i pozostaw sernik do wystygnięcia.

MASA JAGODOWA

  • Zanim przystąpisz do przygotowywania, rozmroź jagody lub użyj naszych gotowych owoców w syropie.
  • Zmiksuj owoce i dodaj sok z jednej cytryny.
  • Żelatynę zalej wodą, lekko ponad poziom proszku. Pozostaw na kilka minut, a następnie rozpuść w rondelku, lekko podgrzewając. Gotową żelatynę wymieszaj z jagodami.
  • Ubij zimną śmietankę z cukrem pudrem, na sztywną masę. Dodaj jagody i ponownie zmiksuj.
    Powstałą masę jagodową wylej na ostudzony sernik, wyrównaj i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!