Wegańskie przepisy to jedne z naszych ulubionych. Znów eksperymentowaliśmy w kuchni, tym razem właśnie z warzywami. W ten oto sposób powstała szybka i pożywna sałatka z kaszą kus kus. Zobaczcie jak łatwo, ją wykonać!
To danie jest #VEGAN
Składniki:
- 200 g kaszy kus kus
- garść świeżego jarmużu
- 10 pomidorków koktajlowych, żółtych
- 7 rzodkiewek
- 2 łyżki pestek dyni
- opcjonalnie kilka suszonych pomidorów w oleju
Dressing:
- 2 łyżki miodu akacjowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 łyżeczka oleju z suszonych pomidorów
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ugotuj kaszę kus kus według instrukcji na opakowaniu, a następnie poczekaj aż ostygnie.
- Umyj warzywa i przygotuj deskę do krojenia. Pokrój jarmuż w szerokie paski. Rzodkiewkę pokrój w drobne paseczki. Pomidorki pokrój na ćwiartki. Jeśli decydujesz się na dodanie suszonych pomidorów, również pokrój je w paski.
- Rozgrzej suchą patelnię. Wrzuć na nią garść pestek słonecznika i odczekaj aż ziarna lekko się zarumienią.
- W miseczce wymieszaj składniki na dressing i dopraw do smaku solą i pieprzem, a jeśli chcesz także ulubionymi ziołami.
- Na talerz wyłóż kaszę, rozrzuć warzywa, polej dressingiem i wymieszaj.
Smacznego!