Wegańskie przepisy to jedne z naszych ulubionych. Znów eksperymentowaliśmy w kuchni, tym razem właśnie z warzywami. W ten oto sposób powstała szybka i pożywna sałatka z kaszą kus kus. Zobaczcie jak łatwo, ją wykonać!

To danie jest #VEGAN

Składniki:

  • 200 g kaszy kus kus
  • garść świeżego jarmużu
  • 10 pomidorków koktajlowych, żółtych
  • 7 rzodkiewek
  • 2 łyżki pestek dyni
  • opcjonalnie kilka suszonych pomidorów w oleju 

Dressing:

  • 2 łyżki miodu akacjowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka oleju z suszonych pomidorów
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Ugotuj kaszę kus kus według instrukcji na opakowaniu, a następnie poczekaj aż ostygnie.
  • Umyj warzywa i przygotuj deskę do krojenia. Pokrój jarmuż w szerokie paski. Rzodkiewkę pokrój w drobne paseczki. Pomidorki pokrój na ćwiartki. Jeśli decydujesz się na dodanie suszonych pomidorów, również pokrój je w paski.
  • Rozgrzej suchą patelnię. Wrzuć na nią garść pestek słonecznika i odczekaj aż ziarna lekko się zarumienią.
  • W miseczce wymieszaj składniki na dressing i dopraw do smaku solą i pieprzem, a jeśli chcesz także ulubionymi ziołami.
  • Na talerz wyłóż kaszę, rozrzuć warzywa, polej dressingiem i wymieszaj.

Smacznego!