Bruschetta to jedna z najpopularniejszych włoskich przekąsek. Kto choć raz spróbowal, wie, że niepozorna grzanka z dodatkami to prawdziwe kulinarne arcydzieło. Koniecznie spróbujcie naszego przepisu na bruschettę z czosnkiem i pomidorami w dwóch odsłonach.
To danie jest: #VEGAN
Składniki:
- Kilka kromek pieczywa np. żytniego lub graham (pamiętaj o zasadach gotowania w duchu #NoWaste i wykorzystaj, co masz pod ręką)
- 2 duże pomido
- Słoik suszonych pomidorów z czosnkiem Devaldano
- Świeże zioła – sprawdź Bazylię BIO od Baziółki
- 3 ząbki czosnku z zalewy Pomidorów z czosnkiem
- Oliwa
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Świeże i suszone pomidory, a także czosnek z zalewy pokrój w drobną kostkę.
- Chleb poporcjuj na takie pajdki, by umożliwiały komfortowe jedzenie. Spieczone pieczywo będzie pekało, dlatego warto przygotować mniejsze kromki.
- Pokrojone pomidory z czosnkiem przełóż do miseczki, dodaj sól i pieprz oraz kilka łyżek oliwy, następnie dokładnie wymieszaj.
- Wyjmij ciepłe kromki z pekarnika, ułóż na ich wierzchu przygotowane warzywa i dodaj świeże liście BIO Bazylii.
Smacznego!
Sprawdź również przepis na WEGE Misę