Przepadasz za włoską kuchnią? Fantastycznie, bo mamy dla Ciebie prosty przepis na genialne Spaghetii Aglio Olio e Peperoncino! Idealnie ostre, genialnie proste, a co ważne – zrobisz je szybko i ze składników, ktore z pewnością masz pod ręką! Gotowi? Zaczynajmy!
- Składniki:
Makaron spaghetti ok. 400 g
2 papryczki chili – jeśli lubisz bardzo ostrą kuchnię możesz zwiększyć ilość
5 ząbków czosnku, kilka świeżych pomidorków koktajlowych
Oliwa z oliwek
Suszone pomidory Devaldano z ziołami
Świeże ziola np. rozmaryn lub tymianek
- Przygotowanie:
Krok 1: Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Jeśli nie masz w spiżarce makaronu typu spaghetti, wykorzystaj np. rurki lub inny, który masz.
Krok 2: Czosnek i chili pokrój w paski. Jeśli nie masz świeżej papryki możesz wykorzystać np. marynowaną w oleju.
Krok 3: Na patelnię wlej ok. 100 ml oliwy z oliwek, następnie dodaj czosnek i chili. Całość podsmażaj na średnim ogniu przez ok. 5 min. Uważaj, by ogień nie był za duży. Przypalony czosnek zepsuje smak potrawy.
Krok 4: Dodaj posiekane drobno suszone pomidory Devaldano makaron oraz zioła. Całość smaż jeszcze chwilę, aż makaron przejdzie smakiem oliwy i ziół. Dodaj pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
Szukasz pomysłu na szybkie i proste danie z makaronem, którego przygotowanie zajmie Ci tylko kilka minut?
Zajrzyj po przepis na Śmietankowe taglietelle!