Przepadasz za włoską kuchnią? Fantastycznie, bo mamy dla Ciebie prosty przepis na genialne Spaghetii Aglio Olio e Peperoncino! Idealnie ostre, genialnie proste, a co ważne – zrobisz je szybko i ze składników, ktore z pewnością masz pod ręką! Gotowi? Zaczynajmy!

 

  • Składniki:
    Makaron spaghetti ok. 400 g
    2 papryczki chili – jeśli lubisz bardzo ostrą kuchnię możesz zwiększyć ilość
    5 ząbków czosnku, kilka świeżych pomidorków koktajlowych
    Oliwa z oliwek
    Suszone pomidory Devaldano z ziołami 
    Świeże ziola np. rozmaryn lub tymianek

 

  • Przygotowanie:
    Krok 1: Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Jeśli nie masz w spiżarce makaronu typu spaghetti, wykorzystaj np. rurki lub inny, który masz.
    Krok 2: Czosnek i chili pokrój w paski. Jeśli nie masz świeżej papryki możesz wykorzystać np. marynowaną w oleju.
    Krok 3: Na patelnię wlej ok. 100 ml oliwy z oliwek, następnie dodaj czosnek i chili. Całość podsmażaj na średnim ogniu przez ok. 5 min. Uważaj, by ogień nie był za duży. Przypalony czosnek zepsuje smak potrawy.
    Krok 4: Dodaj posiekane drobno suszone pomidory Devaldano  makaron oraz zioła. Całość smaż jeszcze chwilę, aż makaron przejdzie smakiem oliwy i ziół. Dodaj pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. 

Szukasz pomysłu na szybkie i proste danie z makaronem, którego przygotowanie zajmie Ci tylko kilka minut?
Zajrzyj po przepis na Śmietankowe taglietelle!

Smacznego!