Ramen to jedno z popularniejszych japońskich dań, ktorego głównymi składnikami są bulion i makaron. W wyborze pozostałych ogranicza nas tylko wyobraźnia, a w zasadzie to, co mamy aktualnie pod ręką. Dzisiaj mamy dla Was przepis na aromatyczny ramen z  grzybami w wersji wegetariańskiej!

To danie jest: #WEGE

Składniki:

  • Ok. litr bulionu warzywnego
  • Kilka ugotowanych jajek (zrezygnujcie z nich w wersji wegańskiej)
  • Pieczarki w zalewie naturalnej Devaldano ZAMÓWISZ TUTAJ
  • Pęczek włoszczyzny
  • 1 szalotka
  • 50 ml ciemnego sosu sojowego
  • Suszone grzyby shitake lub mun 20g  (możesz również wykorzystać polskie odmiany np. Maślaka lub Borowika ZAMÓWISZ TUTAJ)
  • Kilka łyżek oleju sezamowego
  • 2 -3 ząbki czosnku
  • Opakowanie makaronu Ramen
  • Pęczek świeżego szczypiorku
  • Przyprawy: sól, pieprz, kumin
  • Czarny sezam
  • Wodorosty nori (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj posiekany czosnek i chwilę podsmażaj. Uważaj, by go nie przypalić.
  • Po chwili dorzuć poszatkowaną szalotkę, imbir oraz pokrojone np. w plastry pieczarki z zalewy naturalnej (wcześniej koniecznie je odsącz).
  • Suszone grzyby namocz w ciepłej wodzie, a następnie, gdy zmiękną, pokrój w paski.
  • Pęczek włoszczyzny obierz i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie dorzuć do garnka.
  • W kolejnym kroku dodaj bulion i sos sojowy.
  • Makaron ugotuj al dante zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Do bulionu dodaj grzyby i gotuj dalej na wolnym ogniu ok. 30 minut.
  • Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • W miseczce ułóż porcje makaronu i zalej gorącą zupą.
  • Udekoruj szczypiorkiem, przekrojonym na pół jajkiem, obsyp sezamem i chili (zrezygnuj, jeśli nie lubisz pikantnych potraw), dodaj wodorosty nori.

Smacznego!

Spróbuj również nasz przepis na Falafel z suszonymi pomidorami!