Ramen to jedno z popularniejszych japońskich dań, ktorego głównymi składnikami są bulion i makaron. W wyborze pozostałych ogranicza nas tylko wyobraźnia, a w zasadzie to, co mamy aktualnie pod ręką. Dzisiaj mamy dla Was przepis na aromatyczny ramen z grzybami w wersji wegetariańskiej!
To danie jest: #WEGE
Składniki:
- Ok. litr bulionu warzywnego
- Kilka ugotowanych jajek (zrezygnujcie z nich w wersji wegańskiej)
- Pieczarki w zalewie naturalnej Devaldano ZAMÓWISZ TUTAJ
- Pęczek włoszczyzny
- 1 szalotka
- 50 ml ciemnego sosu sojowego
- Suszone grzyby shitake lub mun 20g (możesz również wykorzystać polskie odmiany np. Maślaka lub Borowika ZAMÓWISZ TUTAJ)
- Kilka łyżek oleju sezamowego
- 2 -3 ząbki czosnku
- Opakowanie makaronu Ramen
- Pęczek świeżego szczypiorku
- Przyprawy: sól, pieprz, kumin
- Czarny sezam
- Wodorosty nori (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj posiekany czosnek i chwilę podsmażaj. Uważaj, by go nie przypalić.
- Po chwili dorzuć poszatkowaną szalotkę, imbir oraz pokrojone np. w plastry pieczarki z zalewy naturalnej (wcześniej koniecznie je odsącz).
- Suszone grzyby namocz w ciepłej wodzie, a następnie, gdy zmiękną, pokrój w paski.
- Pęczek włoszczyzny obierz i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie dorzuć do garnka.
- W kolejnym kroku dodaj bulion i sos sojowy.
- Makaron ugotuj al dante zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Do bulionu dodaj grzyby i gotuj dalej na wolnym ogniu ok. 30 minut.
- Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
- W miseczce ułóż porcje makaronu i zalej gorącą zupą.
- Udekoruj szczypiorkiem, przekrojonym na pół jajkiem, obsyp sezamem i chili (zrezygnuj, jeśli nie lubisz pikantnych potraw), dodaj wodorosty nori.
Smacznego!
Spróbuj również nasz przepis na Falafel z suszonymi pomidorami!