Świeże jagody pojawiły się już w lasach, zatem to najlepszy czas by zabrać się za jagodzianki! Kto nie przepada za tym wakacyjnym klasykiem! Można je jeść na ciepło lub zapakować na lunch w plenerze. Jeśli nie macie jeszcze sprawdzonego przepisu, koniecznie wypróbujcie nasz.

Składniki:

  • 100 ml mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 35 g cukru
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 250 g mąki
  • 250 g świeżych jagód
  • trochę cukru do zasypania jagód
  • 1 jajko do posmarowania

 

Kruszonka:

  • 6 łyżek masła
  • 6 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru

 

Przygotowanie:

  • Świeże jagody myjemy, osuszamy i posypujemy odrobiną cukru.
  • Następnie przygotowujemy rozczyn z drożdży, które zalewamy letnim mlekiem, zasypujemy łyżką cukru i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Czekając aż się drożdże ruszą wsypujemy do misy miksera przesianą mąkę, cukier, sól, jajko oraz rozpuszczone, ale chłodne masło. Na koniec dodajemy drożdżowy rozczyn i miksujemy na jednolite ciasto.
  • Odstawiamy na około godzinę, przykryte ściereczką.
  • Po tym czasie zagniatamy ciasto ponownie i wałkujemy na grubość około 1 cm.
  • Przy pomocy nie dużej miseczki wycinamy równe kółka. Na środku każdego kładziemy łyżeczkę jagód i zawijamy brzegi do środka. Tak by wyszły nam jagodowe bułeczki.
  • Jagodzianki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a każdą z nich smarujemy z wierzch roztrzepanym jajkiem.
  • Kruszonka: zagniatamy wszystkie składniki. Jeśli za mocno się kleją dodajemy trochę mąki. Kruszonka posypujemy każdą jagodziankę.
  • Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez około 20 minut.

 

Smacznego!

 

Jeśli nie masz dostępu do świeżych jagód, użyj naszych produktów!

 

Sprawdź nasz przepis na: Chlebek bananowy z jagodami lub Puszysty sernik jagodowy.