Świeże jagody pojawiły się już w lasach, zatem to najlepszy czas by zabrać się za jagodzianki! Kto nie przepada za tym wakacyjnym klasykiem! Można je jeść na ciepło lub zapakować na lunch w plenerze. Jeśli nie macie jeszcze sprawdzonego przepisu, koniecznie wypróbujcie nasz.
Składniki:
- 100 ml mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 35 g cukru
- 50 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 250 g mąki
- 250 g świeżych jagód
- trochę cukru do zasypania jagód
- 1 jajko do posmarowania
Kruszonka:
- 6 łyżek masła
- 6 łyżek mąki
- 4 łyżki cukru
Przygotowanie:
- Świeże jagody myjemy, osuszamy i posypujemy odrobiną cukru.
- Następnie przygotowujemy rozczyn z drożdży, które zalewamy letnim mlekiem, zasypujemy łyżką cukru i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Czekając aż się drożdże ruszą wsypujemy do misy miksera przesianą mąkę, cukier, sól, jajko oraz rozpuszczone, ale chłodne masło. Na koniec dodajemy drożdżowy rozczyn i miksujemy na jednolite ciasto.
- Odstawiamy na około godzinę, przykryte ściereczką.
- Po tym czasie zagniatamy ciasto ponownie i wałkujemy na grubość około 1 cm.
- Przy pomocy nie dużej miseczki wycinamy równe kółka. Na środku każdego kładziemy łyżeczkę jagód i zawijamy brzegi do środka. Tak by wyszły nam jagodowe bułeczki.
- Jagodzianki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a każdą z nich smarujemy z wierzch roztrzepanym jajkiem.
- Kruszonka: zagniatamy wszystkie składniki. Jeśli za mocno się kleją dodajemy trochę mąki. Kruszonka posypujemy każdą jagodziankę.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez około 20 minut.
Smacznego!
Jeśli nie masz dostępu do świeżych jagód, użyj naszych produktów!
Sprawdź nasz przepis na: Chlebek bananowy z jagodami lub Puszysty sernik jagodowy.